Annat & UppsnappatGranskningIntressantReportageViralgranskaren

Trodde du Chernobyl var det närmaste?

Om du, liksom jag trodde att Chernobyl var det närmaste som det sprängts/exploderat något som gett radioaktivt nedfall, så har du tyvärr varit lika grundlurad som jag..
Hur många vet om att dom provsprängt en ”look alike” atombomb i norrbotten… Ovan jord… Fullt synligt?

Citat:
”På 1950-talet övervägde Sverige på allvar att utveckla atomvapen.

Man kunde naturligtvis inte provspränga riktiga atombomber men ville simulera sprängkraften med hjälp av en enorm ”konventionell” bomb.

Försvarets forskningsanstalt behövde en provsprängningsplats för det topphemliga projektet och valet föll 1957 på det norrbottniska inlandet. Staten exproprierade ett enormt område mellan Jokkmokk i norr och Älvsbyn i söder – och evakuerade befolkningen.

”Ett eldklot steg mot himlen och formades till ett svampmoln”, skriver reportrarna Klas Lundström och Tigran Feiler om bombprovet i magasinet Filter där de i ett långt reportage skildrar hur bombplatsen utvecklades till ett permanent militärt övningsområde, som i dag används intensivare än någonsin.”

FRÅGA:…. GER ”konventionella bomber” ETT SVAMPMOLN???!!!!!!???!!!

Använd huvudet!!!

Klart som korvspad kan dom inte säga vad dom gjort, men vem som helst med en fungerande tankeverksamhet vet vad ett svampmoln innebär..

Och om man då frågar varför dom inte varnat folk och hållit som borta från stället så är det väl VÄLDIGT klart… NÄR NÅGONSIN HAR EN NORRLÄNNING/SAME/etc VARIT VÄRD NÅGONTING I ÖGONEN PÅ EN STOCKHOLMS POLITIKER..?

Fotnot 1:

Det militära testområdet vid Vidsel i Norrbotten är 1 650 kvadratkilometer stort, det största övningsfältet i Europa. Området är stängt för allmänheten och följer ungefär gränserna för naturreservatet Udtja.

Fotnot 2: – Det är helt otroligt det som håller på att hända nu. Sista veckan i maj och första veckan i juni … fåglarna häckar, fjällräven får ungar, älgarna och renarna kalvar. Naturens barnkammare, den känsligaste tiden på året, då jävlar ska det tränas med hundra plan i luften samtidigt!

Fotnot 3: Det finns ett politiskt motstånd mot vapenproven i Vidsel. Svenska Freds anser att verksamheten undergräver Sveriges arbete för fred och mänskliga rättigheter. Bland annat ska Israel ha testat drönare i Vidsel 2002, samma drönare som senare användes för att bomba civila mål i Gaza.
– Det kan handla om allt från företag som är involverade i korruptionsaffärer till sådana som inte har någon koll på respekten för de mänskliga rättigheterna. Det kan också vara länder som är odemokratiska eller krigförande.

HUR HAR DOM RÅD?
Så det finns inga planer på att upphöra med den lönsamma verksamheten. Tvärtom, i höstas beslutades att investera 150 miljoner kronor i ett nytt flygledartorn.
(https://www.svd.se/mattis-sveriges-riskerar-nara-partnerskap-med-nato)

VÅRA GAMLA SVÄLTER, DET SKYLLS PÅ INVANDRINGEN….MEN DETTA SÄGS DET INTE ETT LJUD OM!!!!!

Resurser:

Händelsen:
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/karnkraft/article3436879.ece
http://www.expressen.se/nyheter/dokument/nato-vapnen-testas–mitt-i-norrbotten/
http://www.aef.se/CVA-historik/Personliga_minnen/Nausta.htm
http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Nausta

Bonyl:
Har sökt men icke lyckats finna detta ”konventionella” sprängmedel omnämnt i något annat sammanhang.
Ej heller kemisk beskrivning eller liknande står att finna.

Atomdatum
* 1945 Den första atombomben provsprängs i USA. Bomberna släpps över Japan. Försvarets forskningsanstalt, Foa, bildas.
* 1947 AB Atomenergi startas för att utveckla civil kärnkraft.
* 1951 Foa och Atomenergi samordnar sina civila och militära verksamheter inom kärnenergiområdet.
* 1953 Foa formulerar ett kärnvapenprogram som omfattar produktion av tio kärnladdningar.
* 1954 Uranutvinning startas i Kvarntorp i Närke. Reaktorn under KTH i Stockholm börjar producera plutonium.
* 1955 Atomenergiutredningen föreslår ett helsvenskt kärnenergiprogram.
* 1956 Riksdagen beslutar om ”Den svenska linjen”, med reaktorer som ger energi ur svenskt uran, men också plutonium till atombomber. Beslut tas om bygget av Ågestareaktorn i södra Stockholm. Tre stora sprängladdningar detoneras i Nausta i Lappland för att simulera en atombomb. Socialdemokratiska kvinnor tar ställning mot atombomben.
* 1957 ÖB vill börja tillverka atombomber. Foa får tillstånd av regeringen att köpa vapenplutonium från England. Riksdagen förbjuder kärnvapenforskning. Ytterligare två sprängladdningar detoneras i Nausta.
* 1958 Foa bygger plutoniumlaboratorier i Ursvik, vordväst om Stockholm som ska stå klara 1962. Designen av Ågesta för plutoniumproduktion.
* 1959 Foas anläggning i Grindsjön, i Nynäshamn söder om Stockholm, byggs ut för tillverkning av kärnvapendelar. Sverige förfogar över drygt fem kilo plutonium. ÖB kräver att bombtillverkningen startar. Riksdagen säger åter nej.
* 1963 Provsprängning av atombomb planeras i Nausta. Bombkomponenter tillverkas.
* 1965 Sverige står berett att inom ett halvår tillverka sin första atombomb, och därefter ytterligare två.
* 1966 Kostnaderna skjuter i höjden. Militären ifrågasätter nyttan av kärnvapen.
* 1968 Riksdagen beslutar avstå från kärnvapen.
* 1969 Kärnvapenförberedelserna vid Foa och Atomenergi avvecklas. Ågestas plutonium skeppas utomlands.
* 1972 Kärnvapenprogrammet avslutas. Plutonium provsprängs med vanligt sprängmedel.
* 2011 Ett tjogtal personer vid Foa håller än i dag på med teoretisk kärnvapenforskning, och vid Chalmers i Göteborg pågår fortsatt forskning på kärnkemi.
Mäktiga män stod bakom de svenska bombmakarna
Vid sidan av militären och delar av näringslivet, knöt de ledande socialdemokratiska politikerna en rad framstående forskare och tekniker till atombombsprogrammet, däribland fem nobelpristagare.
* Niels Bohr, dansk atomfysiker som fick Nobelpris 1922 för sin modell av atomens uppbyggnad, bidrog med kunskap om kärnklyvning. Ledde under kriget institutionen för teoretisk fysik vid Köpenhamns universitet. Flydde från nazisterna till först Sverige, sedan via England till USA. Där hjälpte han amerikanerna att utveckla atombomben. Var god vän och rådgivare till Tage Erlander.
* Manne Siegbahn, svensk professor i experimentell fysik som fick Nobelpris för röntgenspektroskopi 1924, bidrog med grundläggande kärnkemi och kärnfysik. Arbetade i Lund och Uppsala med att utveckla utrustning för noggrann mätning av atomernas energinivåer. Ledamot i Atomkommittén som bildades 1945 för att planera den svenska forskningen på kärnenergi. Kommittén formulerade också ”Den svenska linjen”, med självförsörjande kärnbränslecykel.
* Glenn Seaborg (Sjöberg), amerikansk kärnkemist med svenska rötter som fick Nobelpris för transuranernas kemi 1951, hjälpte till att framställa vapenplutonium. Utvecklade Purex-processen för kemisk raffinering av vapenplutonium åt det amerikanska atombombsprogrammet.
* Hannes Alfvén, svensk plasmafysiker som fick Nobelpris 1970 för teorier kring magnetohydrodynamik, bidrog med kunskaper om tillståndet vid en kärnreaktion. Var under kriget professor i elektromagnetisk teori och elektrisk mätteknik vid KTH i Stockholm. Arbetade senare med elektronik och plasmafysik. Ledamot i Atomkommittén.
* The Svedberg, som fick Nobelpris 1926 för utvecklingen av sin ultracentrifug för analytisk kemi. Var professor i fysikalisk kemi och kärnkemi vid Uppsala universitet. Bidrog med kunskaper om bland annat isotopseparation. Ledamot i Atomkommittén.
* Torsten Gustafson, svensk matematiker och fysiker. Arbetade före kriget med strömningsmekanik och aerodynamik, men ägnade sig senare åt kärnfysik och satt med i Cerns styrelse. Var vetenskaplig rådgivare åt Tage Erlander. Ledamot i Atomkommittén och utredde bland annat vätebomber.
* Sigvard Eklund, kärnfysiker på KTH och Nobelinstitutet för Fysik, var nyckelfiguren inom kärnenergiforskningen i Sverige. Arbetade först vid Foa och senare vid AB Atomenergi. Hade som uppgift att samordna de civila och militära kärnforskningsprogrammen.
* Torsten Magnusson, fysiker som studerat röntgenspektroskopi hos Manne Siegbahn i Uppsala. Blev avdelningschef vid Foa 2 från starten 1945, och ledde där det huvudsakliga utvecklingsarbetet av den svenska atombomben. Blev senare generaldirektör för Foa.
* Tage Erlander, socialdemokratisk statsminister. Vill hålla alla dörrar öppna för ett eventuellt beslut att anskaffa svenska atomvapen. Regeringen är splittrad och Erlander tvingas gå en balansgång. Förordar en komplett inhemsk bränslecykel.
* Olof Palme, socialdemokraternas partisekreterare som har hand om ”atomeriet”, som Erlander uttryckt det. Skriver en rapport där han förordar fortsatt handlingsfrihet. Skjuter upp beslutet att skaffa atombomber, men föreslår fortsatt utvidgad skyddsforskning.
*

Lögnen:
http://data.riksdagen.se/fil/a77bb710-c300-48d6-beea-567246247103

Bevisexempel:
http://www.energiaskor.se/nyhet%2013mars14.html

http://vastgotabergen.se/wp-content/uploads/2012/01/Motion-20111.lise_.nordin-oktoberdocx.docx

http://www.aktiespararna.se/Artikelarkiv/Repotage/2007/februari/Uran-metallen-som-klyver-varlden/

http://flamman.se/a/provborrningar-efter-uran-tillatna-pa-90-stallen

Tags
Translate »
Close