LevaMat & Bak

Småkakor

Småkakor är alltid lika gott och smälter i munnen. Och att ha en låda i frysen som snabbt tinar till fikat eller när gäster knackar på dörren är ren vardagslyx.

Här kommer fem recept på små godsaker…

SALTA SMÖRKAKOR

Ger 50-60 kakor

250 g rumsvarmt smör
1/2 dl rapsolja
1 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl majsstärkelse (140 g)
3 1/2 dl vetemjöl (210 g)
1 tsk bakpulver
2 krm flingsalt

Gör så här:
1: Sätt på ugnen på 200 grader
2: Rör ihop smör, olja och socker i en bunke.
3: Blanda majsstärkelse, vetemjöl, bakpulver och salt. Rör ner i smörblandningen och arbeta ihop till en lös deg.
4: Klicka eller spritsa degen i 50-60 minimuffinsformar ställda på en plåt.
5: Grädda i mitten an ugnen ca 15 minuter och låt dem sedan svalna.

HAVREFLARN MED CITRONKRÄM

Tinar snabbt – bra vid oväntat besök

Ger ca 30 små flarn.

75 g smör
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl (60 g)
1 dl strösocker
2 msk vispgrädde eller mjölk
2 msk ljus sirap
1 krm bakpulver

Citronkräm
75 g rumsvarmt smör
1/2 dl florsocker
1/2 msk finrivet citronskal

Gör så här:
1: Sätt på ugnen på 175 grader
2: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och  rör ihop till en smet.
3: klicka ut teskedsstora klickar av smeten på bakpappersbeklädda plåtar (de flyter ut en del)
4: Grädda i mitten av ugnen 5-7 minuter eller tills de är gyllene. Låt flarnen svalna helt och lossa den från plåten.

5: Citronkräm: Vispa ihop alla ingredienser till en fluffig kräm.
6: Bre eller spritsa krämen på halva flarnen, lägg ihop med resten av flarnen.

JORDGUBBSNITTAR

Älskad klassiker – det här är sommar.

Ger cirka 40 kakor

4 dl vetemjöl (240 g)
1 dl potatismjöl (80 g)
1 dl strösocker
1 krm salt
200 g kylskåpskallt tärnat smör
1-1 1/2 dl jordgubbssylt
1/2 dl florsocker + några droppar vatten

Gör så här:

1: Sätt på ugnen på 200 grader
2: blanda mjöl, potatismjöl, socker, salt och smör till en smidig deg.
3: Dela degen i 4 delar. Rulla ut till långa stänger och lägg på 2 pappersbeklädda plåtar.
4: Gör en fördjupning i mitten i mitten av stängerna och fyll med jordgubbssylt.
5: Grädda i mitten av ugnen ca 14 minuter. Låt svalna något.
6: Skär längderna lite på snedden till ca 1-2 cm breda snittar. Låt svalna.
7: Blanda florsockret med några droppar vatten till en tjock glasyr. Ringla eller spritsa över kakorna.

MJÖLKCHOKLADSNITTAR

Lätt att lyckas med och tycka om

Ger ca 40 kakor

100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl (120 g)
2 msk kakao
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
ca 100 g grovhackad mjölkchoklad

Gör så här:

1: Sätt ugnen på 200 grader
2: Rör smöret mjukt med socker och sirap
3: Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt. Rör ner i smörblandningen. Arbeta ihop till en ganska lös deg.
4: Dela degen i 3 bitar på ett mjölat bord
5: Forma bitarna till tunna rullar. Lägg med ordentligt avstånd på en bakpappersklädd plåt. Platta till rullarna lätt och strö över chokladen
6: Grädda i mitten av ugnen 7-8 minuter. Kakorna kan fortfarande vara lite mjuka när man tar ut dem ur ugnen, de stelnar till när de svalnat
7: Låt längderna svalna några minuter. Skär dem lite på snedden till 2-3 cm breda bitar

NUTELLAKAKOR

Godbitar med riklig chokladsmak.

Ger ca 25 dubbla kakor

4 1/2 dl vetemjöl (270 g)
1/2 dl strösocker
1/2 dl kakao
1 krm salt
225 g kylskåpskallt tärnat smör
1 äggula

Fyllning

250 g hasselnötskräm av nutellatyp

Gör så här:

1: Blanda alla torra ingredienser med smöret till en smilig massa. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg.
2: Forma degen till 2 rulla, ca 20 cm långa. Låt vila övertäckta minst 30 minuter i kylen
3: Sätt ugnen på 200 grader
4: Skär rullarna i ca 4 mm tjocka skivor. Lägg på 2 bakpappersbeklädda plåtar
5: Grädda varje plåt för sig i mitten av ugnen 7-8 minuter. Låt svala helt

6: Fyllning: Bre eller spritsa försiktigt hasselnötskräm på hälften av kakorna. Lägg ihop med resten av kakorna

Tags

jennie andersson

Redaktör

Kolla också

Close
Translate »
Close