Reportage

Tillbakablick ryska revolutionen – 100 år!

Tsarfamiljen.
Foto: Studio Levitsky 1913 (Public Domain)

Krutröken av skotten i källaren gör att det är svårt att se. Order om eldupphör ges och nu angrips offren med bajonetter och gevärskolvar. Skrik. Gråt. Kvinnornas korsetter har insydda ädelstenar vilket gör att det är svårt att döda dem. De avrättas till slut genom att de kallblodigt skjuts i huvudet. Tsaren och hans familj är döda. Ätten Romanov som regerat över Ryssland i 300 år är krossad.

När Nikolaj II besteg tronen den 14 maj 1896 uppstod det panik bland folkmassorna och 3000 människor trampades ihjäl. Detta sågs som ett dåligt omen. Ryssland var underutvecklat land med en fattig befolkning utan demokratiska rättigheter, där de inte heller hade någon möjlighet till utbildning. Nikolajs regeringsår kantades med bekymmer, oroligheter och populariteten sjönk. Den 22 januari 1905, som även kallas för den blodiga söndagen blev startskottet som provocerade fram den första revolutionen. Det uppskattas att ungefär 200 000 människor i en fredlig demonstration tågade mot tsarens palats med en lista på krav när de oprovocerat attackerades av tsarens soldater. Tsaren själv var inte i palatset men det kommunistiska partiet målade sedan efteråt upp att det var Nikolaj II som personligen gav order om massakern.

 

Februarirevolutionen
Foto: Althistory.Wikia

Under första världskriget gick det dåligt för Ryssland och missnöjet ledde till en stark politisk oro. Februarirevolutionen började när kvinnliga textilarbetare gick ut i strejk den 8 mars (enligt den gregorianska kalendern). Allt fler arbetare och soldater anslöt sig till protesterna och Tsarens envälde störtas och Nikolaj tvingas abdikera i mars 1917. Några ledamöter i den tidigare upplösta duman (parlamentet) bildade nu en provisorisk regering. Samtidigt spred sig sovjeterna (arbetar-bonde och soldatråden). Under april 1917 återvänder Lenin från sin exil till Ryssland.

 

Fred, jord och bröd! Ned med den provisoriska regeringen! Bolsjevikpartiet växte nu från en liten okänd grupp till att bli ett av Rysslands största partier. Inte ens förbud mot bolsjevikpartiet kunde stoppa dess framgångar. Den 7 november (25 oktober enligt julianska kalendern) avfyrades första skottet för revolutionen och bolsjevikerna tar nu makten genom en oblodig kupp. Det kommer att dröja många årtionden innan ryska folket verkligen får sin riktiga befrielse från både envåldshärskare och diktatur.

Lenin håller ett av sina tal.
Foto: Encyclopedia Britannica

Den 17 juli 2018, under inbördeskriget avrättas tsaren och hans familj. Det är när de vita styrkorna närmar sig Jekaterinburg där tsaren hålls i husarrest som kommunistledaren bestämmer sig för att avrätta honom i rädsla för att han ska befrias. Ingen rättegång äger rum. Kallblodigt och skoningslöst mördas hela familjen, tsaren, hans fru och deras fem barn.

Under mordnatten uppmanas familjen att gå ned i källaren pga att det hördes artillerield. De anade ingenting! Inte ens när de beordrades att ställa upp sig på rad. Ledaren för exekutionsplutonen visar ett papper och snabbt läses dödsdomen upp.

Tsaren ser förvånad ut och vänder sig mot sin fru när han blir skjuten. Kaos utbryter pga krutröken och det är alltså nu som man mördar resten av familjen med bajonetter och gevärskolvar. Efteråt dumpas familjen i björkskogen utanför Jekaterinburg men innan dess försöker man göra offren oigenkännliga genom att hälla syra över deras döda kroppar och tända eld på dem. Först den 17 juli 1998 får tsarfamiljen en riktig begravning (två kroppar saknades men hittades i augusti 2007). Familjen helgonförklaras av rysk-ortodoxa kyrkan 2001 och 2008 förklarar högsta domstolen i Ryssland att mordet på tsaren och hans familj var olaglig.Tsarfamiljens grav går att besöka i Peter Paul-katedralen i Petersburg.

Källa: Nationalencyklopedin, Oktoberrevolutionen 1917. Allt om historia, Ryska revolutionen 1905-1917. HD.se Mordet på den siste Tsaren.

Tags

Relaterade artiklar

Translate »
Close