Hälsa & MotionLevaMat & Dryck

Socker och åter socker i frukosten till barnen

En frukost kan innehålla enorma mängder av socker och är ibland lika beroendeframkallande som alkohol men samtidigt är socker en del av den naturliga dieten och alarmistiska rapporter haglar dagligen.

Det är likväl en rådande trend att det är mer socker i produkter som barn oftare äter, och produkter tänkt för vuxna har lägre nivå av socker. Varför?

Se tre valda produkter:
Yoghurt för vuxna, yoghurt för barn och sedan ketchup för både vuxna och barn, se bild:

Vanliga produkter ur kylskåp, bild Kronbladet©

Om vi jämför de två yoghurtsorterna samt tittar på ketchupen,

  • Valio Persikoyoghurt, innehåller 12g kolhydrater per 100g (för vuxna)
  • Frozen yoghurt, innehåller 14g kolhydrater per 100g (för barn)
  • Ketchupen från Heinz har hela 25g kolhydrater per 100g, (för barn och vuxna)

Varför skall barnens yoghurt ha mer socker i sig än  yoghurt för vuxna då socker skall ätas med måtta, så kan det bli förrädisk effekt när man som vuxen person kanske följer efter annan måttstock på vad som är tillräckligt och inte ser mängden av socker i andra varor tillsammans.

Barn kan få diabetes men inte direkt pga av socker utan det kan vara arv och miljö som påverkar
så kan det vara bra för dig som vuxen att vara medveten om de dolda sockerfällor som ketchup som har hög nivå av socker och oftast vill barnen få mer ketchup på sin pasta exempelvis.

Många tar fel på vad raffinerad socker är (=bitsocker) eller fruktsocker som kommer från bär och frukt exempelvis. Och vet man inte skillnaden på detta så kan det även leda till problem ifall en förälder övertolkar varningsrönen om socker från olika tidningar, då barn behöver socker men gärna i blandade former och hålla nere mängden raffinerat socker.

Att ha balans i den dagliga dieten gör att kroppen mår bättre och att ens barn sannolikt får en bättre koncentration och bättre prestation i skolan.

Källa om diabetes:

Barndiabetes publicerad SÖNDAG 10 JANUARI 1999 Aftonbladet.
Tags
Translate »
Close