LevaMat & BakNyheter

Nu är det svamptider i konungariket Sverige!

Nu är det svamptider i de Svenska skogarna runt om i landet och beroende på det regionala klimatet och väderförhållande så kan man med tur komma hem med en välfylld korg sent i oktober månad.

Ju mer kunskap du har om skogens och dess läckerheter som just svamp, ju mer kommer du att finna, och denna artikel kanske ger dig en viss insikt i jakten efter skogens guld.

Den mest rekommenderade svampsorten (enligt många svampjägare) är att plocka Soppar som exempelvis Tegelsopp, Karljohan, och går lätt att steka direkt i stekpanna med smör och salt, eller varför inte göra en vegetarisk sill-inläggning, alltså utan fisk i inläggningen och ersätter fisken med svamp istället.

Plocka exempelvis Tegelsopp eller Fjällig taggsvamp, (fjällig taggsvamp rekommenderas att kokas i bitar en gång minst),

Fjällig taggsvamp, bild från Kronbladet©
Tegelsopp, bild från Kronbladet©

Lägg in exempelvis Soppar eller Fjällig taggsvamp som sill enligt nedan recept som är inskickad av en av våra läsare,

Vegetarisk sill

2 kg färsk karljohansvamp, el. blandsvamp
4 dl vatten
5 dl ättika, 6 %
200 gram socker
30 gram salt
30 gram pepparrot,
ca, i hel bit 1 gram kryddpepparkorn,
hela korn 1 gram svartpepparkorn,
hela korn 1 gram senapsfrön,
gula 1 gram kanel,
riven 7 st kryddnejlika(or)
1 st lagerblad
2 st vitlöksklyfta(or)
1. Koka först lagen med vatten och kryddor ca 10 min, låt svalna, tillsätt ättikan.
2. Koka rensad svamp, skuren i stora bitar i lite saltat vatten (är svampen vattnig behövs inget vatten) i 30 min på låg värme.
3. Lägg svampen i rena glasburkar och häll över lagen. Låt stå och dra några dagar.

 

Att hitta Svamp i skogen

bygger på regeln om fuktighet i naturen, nederbörd men inte för mycket nederbörd och vet man vad för naturområden som viss svamp finns så kan lyckan bli stor i din jakt efter exempelvis trattkantarell,

Trattkantarell, bild från Kronbladet ©

Trattkantarell eller trattisar som man i folkmun ibland säger hittas oftast i fuktiga granskogar och då oftast nära rotvältor med rik björnmossa i närheten men där du oftast får konkurrera med vildsvin numera i skogarna,  se bild på en plats där vildsvin har frossat i sig skogens läckerheter;

Här har vildsvin frossat sig i trattisar, bild Kronbladet ©
Trattisar, bild Kronbladet ©

Bland skogens läckerheter har vi tyvärr en del giftiga svampar, exempelvis den klassiska bekanta flugsvampen som är väl omtalad men även vacker i sin färg;

Klassisk flugsvamp, bild Kronbladet ©
Tags
Translate »
Close