NyheterVärlden

Snabba världsnyheter vecka 36

Snabba världsnyheter vecka 36

Kina har nyligen genomfört en militärövning den 6e September där temat var att rädda nödställda båtar vilket kan tolkas som ett svar på konflikten i Nordkorea och Sydkorea.
Likaså har Kina haft ett stort event med olika asiatiska länder för att öka handeln till nya marknader och samtidigt blickar mot rymden med att planera en landning på Mars, där förarbetet kostar upp mot 61 miljoner dollar

USA har nyligen haft skriverier om DACA-avtalet som sattes ihop av tidigare Obama-administrationen som nu monteras ned där kritiken gör gällande att 800000 ensamkommande barn skulle drabbas men nu ger Jonathan Turley professor inom juridik på George Washington Universitet skall nu ha gett Trump rätt, då DACA-avtalet aldrig kom igenom kongressen under Obamas tid och har nu enkelt förpassats tillbaka till kongressen av Trump vilket Obama försökt kringgå genom att påtvinga ändringar av immigrationen till USA genom att hoppa över kongressen.

Ryssland rapporterar att de nu utökar programmet för utländska medborgare som har ryska rötter att de kan flytta till Ryssland och få land i utbyte om de väljer att odla på marken. Samt att presidenten Vladimir Putin har ännu inte valt ifall han skall fortsätta med presidentskap och avvaktar till 2018, samtidigt är det inga större konkurrerande kandidater som kan hota nuvarande ledning.

Europa där Tyskland just nu har ett pågående val men också diskussioner som rör sig om Storbritanniens utträde och om avgiften som skall betalas in för ett fortsatt frihandelsavtal skall kunna bli verklighet mellan Storbritannien eller EU antyder kommissionären Margrethe Vestager. Samtidigt menar kommissionären att separata avtal mellan Storbritannien och andra EU-länder inte är välkommet.

I Sydamerika har FARC-gerillan just nu startat ett politiskt parti för förändring istället för vapen i sin kamp, ett krig där över 200.000 människor har mist sitt liv så är det åter hopp om att livet kan bli bättre. I Venezuela har det kommit fram data som påvisar att det är socialismens ideologi som ev är orsaken till landets kollaps,  där centret för ”Policy studies ” har lagt fram en rapport som påvisar Hugo Chavez förstatligande av egendom under 14 års tid gett negativ utveckling av lönsamhet och motivation och utveckling för landets folk.

I Afrika så har valet i Angola avgjorts där sittande parti MPLA sitter kvar vid makten och vann med 61% i röstsiffror, och samtidigt har man i Tanzania hittat ett ovanligt dinosaurieben från ett  ”långnackad sauropod” som är så pass ovanligt då liknande fossiler har hittats på kontinenten Sydamerika och fossilen bedöms vara runt 70 miljoner år gammal. Vaniljpriserna går upp då ökad problem med hamstring av vanilj på Madagaskar för att spekulera har skapat problem vilket även påverkar världspriset när landet producerar 80% av all vanilj i världen med pris av 600 dollar per kilo.

Flera länder i mellanöstern har Kurdiska grupperingar i sina länder och en region i norra Irak så kommer en folkomröstning att hållas av KRG (Kurdish regional goverment ) med 5 miljoner röster, och frågan kommer att handla om självständighet, dock har den Irakiska regeringen sagt att de ej kommer godkänna något resultat överhuvud taget.

Tags
Translate »
Close