Hälsa & MotionJobb & UtbildningLevaNyheterSverigeTänkvärt

Skolstart och mobbning

Bild: Pixaby

Jag kommer ihåg hur spännande det var när man skulle börja skolan på mitten av 80-talet. Sverige såg inte alls ut som det gör idag. Men hur såg det ut med mobbningen då och vad är skillnaden idag?

En förskoleelev i en skola där jag känner folk, blev påhoppad av tre andra små tjejer för att hon såg annorlunda ut. Aldrig innan hade lilla flickan undrat eller tänkt att det var något annorlunda med hennes öga. Nu vill hon inte ens gå till skolan på morgonen.

En andra flicka från samma skola precis börjat tvåan, berättade för sin mamma att en tjej från trean hade sagt att hon hade fula kläder och frågat om de var fattiga för att hon hade så fula kläder.

En tredje flicka också samma skola säger till mamma hur två andra flickor visar henne porr på fritids platta i toaletten.

Listan på hur barn i alla åldrar behandlar varandra i skolorna runtom i landet kan nog fortsätta i flera sidor. Alla vet att barn är lätt påverkade speciellt av andra barn men vart får de allt ifrån och hur mycket kommer från vuxna? Hur och vad lär vi barnen? Vad tittar de på hemma? Vem umgås de med? Vad hör de av vuxna runtomkring?

Vuxna är inte alltid medvetna om hur mycket barnet tar till sig om de vuxna sitter och kritiserar, pratar om folk som inte är närvarande, svär osv. Sen projectserar de ut det på varandra under dagarna och tar till sig av varandras sätt.  Hur löser man sådana situationer med sitt barn om den utsätts för mobbning och hur löser man situationen om ens barn utsätter andra och mobbar? Det är lite så att man nästan inte kan skylla på barnen. Det är ju vi vuxna som uppfostrar barnen. Och om barnen som nu är denna planets framtid. Om de inte får känna trygghet och säkerhet hur kommer skolorna och samhället se ut i framtiden.

Sen har frågan om uniformer ställts. Hur skulle det påverka om uniformer trädde fram i skolorna? Skulle alla barn ha uniformer kanske de inte skulle kunna jämföra sig i det yttre. Skulle mobbningen trappa ner? Vad får lärare ta för ansvar med våra barn när det kommer till mobbning. Föräldrar och läraren borde prata mer med barnen, det kan ske vid matbordet på middagen och bara ta upp samtalet allmänt så att barnen inte känner sig utpekade eller tillsagda. Sen om barnet känner att den har tagit åt sig, så får man ju alltid hoppas att de har tillit nog för att prata med föräldrarna. Föräldrar skulle inte tycka om om lärare bestämde för mycket över barnen i skolan, tror att det skulle bli för mycket för en lärare. Det är föräldrars ansvar att barnen funkar i skolan. Vi uppfostrar våra barn så att de funkar i skolan så att lärarna kan vägleda de medan vi är på jobbet.

Lärarna kan ta de 5 första minuterna på dagen och dela ut goda råd till klassen om ämnet, det spelar ingen roll vilken årskurs.

Om barnen är framtiden måste vi vuxna vägleda de åt rätt håll men även vuxna kan vara omedvetna om vad som händer i skolor.

 

Tags

Relaterade artiklar

Translate »
Close