Paj under lock, american style :)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

En sann ”all American pie!”

Fruktpaj med flätat lock

Ger ca 10 bitar

700 g röda äpplen
700 g fasta päron
1 tsk malen kanel
2+1 msk rörsocker
1 krm vaniljpulver
1 msk färskpressad citronjuice
2 tsk strösocker
2 tsk vetemjöl

smör till utbakningen

pajdeg 
5 dl vetemjöl
3 msk strösocker
1/2 tsk malen kanel
1 krm salt
275 g kallt smör
5 msk kallt vatten

Pensling
1 ägg
1 msk mjölk
1/2 krm salt

1: Börja med degen. Blanda mjöl, socker, kanel och salt. Skär smöret i tärningar. Tillsätt dem i mjölblandningen och nyp ihop med fingrarna. Tillsätt vattnet och knåda ihop snabbt. Platta till degen och svep in i plastfolie. Låt vila i kylen minst en timme.

2: Dela och kärna ur äpplen och päron. Skär i klyftor.

3: Stek frukten i två msk smör ca 5 minuter. Strö över kanel, 2 msk rörsocker och vaniljpulver. Fortsätt steka tills sockret smälter. Tillsätt citronjuicen. Ta från värmen. Låt kallna helt.

4: Ta ut degen en stund innan du ska börja kavla. Kavla ut hälften av på ett mjölat bakbord till en ca 3-4 mm tjock platta.

5: Klä en form, ca 20 cm i diameter, med degplattan. Tryck till lätt så degen fastnar på kanterna. Skär bort överflödig deg. Ställ formen i kylen minst 20 minuter.

6: Kavla ut resterande deg till en 25 x 25 cm stor platta. Skär plattan i remsor med en kniv.

7: blanda strösocker och vetemjöl. Strö i botten av formen. Fördela fyllningen över detta.

8: Lägg på degremsorna.

9: Sätt ugnen på 200 grader.

10: Vispa ihop ägg, mjölk och salt till pensling. Pensla pajen och strö över 1 msk rörsocker.

11: Grädda i nedre delen av ugnen 30-40 minuter.

jennie andersson

Redaktör

You May Also Like